February 8, 2018

Please reload

Recente berichten

Succesvol Solliciteren, een Werkplan

March 22, 2019

1/1
Please reload

Uitgelichte berichten

Hoogleraar arbeidsmarkt over duurzame inzetbaarheid: 'oudere werknemer eerder omscholen'

 

Oudere werklozen vinden moeilijk een baan. Hun aandeel in de werkloosheid stijgt nog steeds en bedroeg 22 procent in 2016.

 

Door: Nanda Troost 18 maart 2017, 02:00

 

Waarom lukt het ouderen toch zo moeilijk aan de slag te komen?

'Ouderen staan vrijwel altijd achter in de rij op de arbeidsmarkt', zegt Andries de Grip, hoogleraar scholing en arbeidsmarkt aan de Universiteit Maastricht. 'De meeste nieuwe banen gaan nog steeds naar jongeren. Op de meeste segmenten van de arbeidsmarkt hebben werkgevers genoeg te kiezen en trekken ze weinig ouderen aan. Meer dan genoeg jongeren zijn nog steeds op zoek, vaak ook omdat ze een klein baantje hebben en graag meer uren willen werken'

Maar is dat dan alleen de schuld van de werkgevers?

'De pensioenleeftijd is verhoogd, te snel voor bepaalde groepen. Er zijn genoeg werkgevers die denken dat ouderen niet goed mee kunnen komen.'

De oudere werknemer is te duur, te vaak ziek en niet flexibel?

Werkgevers die, al dan niet noodgedwongen omdat ze veel nieuw personeel nodig hebben, wel ouderen aannemen hebben goede ervaringen

'Dat zijn hardnekkige vooroordelen. Er zijn genoeg oudere werklozen die genoegen nemen met een lager salaris als ze maar weer kunnen werken. Ouderen zijn niet vaker ziek, wel langduriger. Werkgevers die, al dan niet noodgedwongen omdat ze veel nieuw personeel nodig hebben, wel ouderen aannemen hebben goede ervaringen. Dat zie ik hier in Borne, bij Nedcar, waar veel ouderen vanuit de bijstand aan de slag zijn gegaan.'

Hoe zit het met de duurzame inzetbaarheid van werknemers, waar al zo lang over wordt gesproken?

'Werkgevers en ook werknemers moeten daar veel eerder mee beginnen. Wie tussen de 40 en 50 is, moet zich afvragen of hij in zijn huidige beroep zijn pensioen zal halen. Dan heeft het nog veel nut om je om te scholen. Het is dus zaak dat een werkgever zijn personeel daarover vroeg informeert en ook in staat stelt zich op iets anders te richten als er binnen het bedrijf of iemands beroep geen langetermijnperspectief is.

'Ook werkgevers hebben daar belang bij. Je moet als sector aantrekkelijk blijven. Je krijgt een probleem als jongeren de bouw mijden omdat ze er hun pensioen niet kunnen halen en nu al zien hoe moeilijk het dan is om dan iets anders te vinden.'

 

 

 

Please reload

Volg ons
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square